Beadhatók az első uniós pályázatok!

Elindulnak a következő pályázati ciklus első uniós pályázatai, igaz, elfogadott Operatív Programok híján egyelőre a magyar költségvetés kockázatára.

Az Operatív Programok még mindig nincsenek elfogadva, de már sok mindent lehet tudni, lehet készülni és bizonyos pályázatok be is adhatóak – az új periódus első 9 pályázata 2014.11.12-től  beadható. (az összefoglalókat itt olvashatja) Pontosabban 10 órától indult el az ifjúsági garancia pályázat, délben a rugalmas foglalkoztatás és a fiatalok vállalkozóvá válását támogató pályázat, 14 órakor a kkv-k piacra jutását támogató, 16 órakor pedig a kkv-k termelő kapacitás bővítését támogató pályázat nyílik meg.

Az elmúlt napokban terhelési teszteknek vetették alá a rendszert, az NGM képviselője tehát abban bízik, hogy minden gördülékenyen fog menni. Tisztában vannak vele természetesen, hogy ez egy teljesen új rendszer nyitása többféle szempontból, de igyekeztek felkészülni, hogy elkerüljék a problémákat, számítanak a nagy érdeklődésre.

Kapacitásbővítéses pályázat esetében a beérkezéses sorrend fog számítani, mivel ez az egyszerűsített eljárásrend alá tartozik – tehát a pályázat beérkezése dönti el a sikerességet. A rendszer automatikusan rögzíti a beérkezést, ennek megfelelően állítja sorba a pályázatokat. A darabszámot és az igényelt támogatást folyamatosan nyomon fogják követni és ennek megfelelően intézkedni.

Kapacitásbővítéses pályázat esetében a beérkezéses sorrend fog számítani, mivel ez az egyszerűsített eljárásrend alá tartozik – tehát a pályázat beérkezése dönti el a sikerességet. A rendszer automatikusan rögzíti a beérkezést, ennek megfelelően állítja sorba a pályázatokat. A darabszámot és az igényelt támogatást folyamatosan nyomon fogják követni és ennek megfelelően intézkedni.

A legfontosabb magyar célok:
– a munkaképes korúak 75%ának foglalkoztatása,
– a szegénységben élők számának csökkentése,
– a GDP 1,8%-ának kutatás fejlesztésre fordítása,
– a korai iskolaelhagyók arányának csökkentése,
– a megújuló energiaforrások részaránya érje el a 14,65%-ot.

A már elfogadott Partnerségi Megállapodás rögzíti a főbb célokat és azt a stratégiát, hogy ezeket hogyan kell megvalósítani.

10 Operatív Programot terveztek meg, ezeket egyelőre még nem fogadták el, ez egy hosszú egyeztetési folyamat. Az első verziót nyár elején küldték ki, arra érkezett válasz, most az ennek megfelelő átalakítás zajlik. A most már megjelent pályázatok azok, amelyek a hazai költségvetés kockázatára kerültek kiírásra, mivel ezekről már korábban történt egyeztetés.

Bíznak benne, hogy az OP-k elfogadása hamarosan megtörténik, ha így lesz, a következő negyedévben a pályázatok már nem költségvetési kockázatra kerülnek majd kiírásra. Addig, idén nem várható már több pályázat a kormány jelenlegi döntése alapján. A fejlesztési terv szerint negyedéves bontásban kell meghatározni az adott pályázatok megnyílásának idejét, ezt tervezik, mert nagyon fontos, hogy átláthatóak legyenek a későbbiekben rendelkezésre álló forrás lehetőségek.

NÉHÁNY PRAKTIKUS RÉSZLET

– Jellemzően 12 hónapos projekt megvalósítás az elvárás (korábbi 24 hónapos kényelmeskedés helyett)
– Az első napos forráskimerülés elkerülése érdekében több ütemben jelennek meg a források, akár ugyanabban a konstrukcióban is. A pályázatokat negyedévente tervezik közzétenni.
– Az ágazati fókuszban azt fogják nézni, hogy konkrétan mivel foglalkoztam az elmúlt években – ez termelte-e az árbevételem 50%-át. (tehát nem elég, ha benne van a cégkivonatban).
3 kötelező árajánlat – sok kritika érte, felül fogják vizsgálni, de fontosnak tartják a reális költségek megtervezéséhez. A tapasztalatok alapján mérlegelni fogják a felülvizsgálatát, de a mostani kiírásoknál ez a szabály, e szerint kell benyújtani.
– Alap, hogy a beérkezési sorrend döntsön, tehát alapvetően így lesz, természetesen szakmai szempontok alapján nem minden esetben.

A GINOP PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSÁNAK MÓDJA
Az alap a palyazat.gov.hu és a szechenyi2020.hu oldalak, itt történik a pályázatok tényleges beadása és a pályázati folyamat is itt nyomon követhető.
Lépésről lépésre
1. Első lépésként a beadáshoz regisztrálni kell, ez után megerősítő email érkezik, ez után kezdhető meg a kitöltés maga.
2. A belépés után saját felület jelenik meg, ahol nyomon követhetők a pályázati lehetőségek, a folyamatban lévő pályázatok, ezen a felületen történik majd a kapcsolattartás és követhető, hogy a beadott pályázatok milyen fázisban vannak.
3. A támogatási kérelem 4 fő adatcsoportja: a pályázó adatai, a projekt szakmai tartalma, pénzügyi adatok, mellékletek csatolása (egyéb műveletek néven fut).
4. Vannak ellenőrzési szempontok, a lezárás előtt ezeket a rendszer automatikusan lefuttatja, a beadást e nélkül nem engedi lezárni.
A benyújtást követően maximum 3 napon belül a kérelem adattartalmát hitelesítő cégszerűen aláírt igazoló nyilatkozatot – amit a rendszer automatikusan generál a beadás után – postai úton is szükséges elküldeni a következő címre:
Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság
1539 Budapest Postafiók 684.
5. A pályázat feldolgozása a nyilatkozat beérkezésével történik meg, tehát mindenképpen szükség van rá.
6. Aki rendelkezik elektronikus aláírással annak ezt a lépés nem szükséges megtennie.
(Piac&Profit)