Családi ház felújítási pályázat jön!

Folytatódik a panel-, a társas- és a családiház-felújítási program, az önkormányzatoknak pedig napelemparkra juthat forrás – árulta el a program újabb részleteit az államtitkár. Ha valaki minden elemre pályázik és nyer, éves szinten 150-200 ezer forintos megtakarítást is elérhet.

Újabb félmilliárd forintot fordít a kormány a mosógépcsere-programra – erősítette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint közszolgáltatásokért felelős államtitkára. A családok 94 százalékának van mosógépe, ezek csaknem 50 százaléka nyolc évnél idősebb. A szaktárca ezen kívánt javítani a program ötödik elemeként kiírt mosógépcsere-pályázattal, amelynek keretében eddig 500 millió forint összértékű támogatásra lehetett pályázni.

Az alprogram azonban annyira sikeres volt – volt régió, ahol háromszoros volt a túljelentkezés -, hogy a tárca úgy döntött: megduplázza a támogatási összeget – hangsúlyozta Szabó Zsolt, aki szerint jól látszik: olyan területre nyitottak be, ahol sokat tudnak segíteni, és nem mindegy, hogy 12 ezer vagy 25 ezer magyar család örülhet-e.

Ősztől folytatódik a panel- és társasház-felújítási program, a családi házak felújítását is támogatja a szaktárca, az önkormányzatoknak pedig napelem-parkra juthat forrás – árulta el a program újabb részleteit az államtitkár. A ’60-’70- es években nagyon sok, energetikailag nem igazán takarékos ház épült Magyarországon, a tárca ezért szeretne ehhez egy rendszert kidolgozni, ez lenne a következő támogatás – magyarázta a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában az államtitkár.

Az Otthon melege program minden eddigi eleme sikeresnek mondható, a rendelkezésre álló keretet szinte az utolsó fillérig felhasználták a családok – hangsúlyozta Szabó. Az első három (fűtésirendszer-, nyílászáró- és hűtőgépcsere) programban a pályázók 95 százaléka nyert, körülbelül 28 ezren örülhettek a segítségnek. Az 5-60 lakásos társasházaknak címzett, 10 milliárdos támogatási keretű, magasabb intenzitású, az eddigi 30 helyett 50 százalékos segítséget adó pályázatok elbírálása most folyik, de úgy néz ki, itt is szinte mindenki kaphat támogatást – emelte ki az államtitkár a pénteki 180 percben. 

A támogatásokat nem szociális alapon osztották, azt szerették volna, ha mindenki élni tud a lehetőséggel. Valamennyi magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemély, aki a lakcímkártyáját be tudja mutatni, saját lakcímére egy mosógépcserére tud pályázni. A mosógépcsere évente 12 ezer forint megtakarítást jelent egy család számára. A megítélt támogatás összege 25-45 ezer forint lehet a készülék energiaosztályától függően.