Csúsznak a nagyon várt, kkkv-nak szóló energiahatékonysági pályázatok!!!

Tovább csúszhatnak a GINOP 4-es (energiahatékonyság) prioritásába tartozó pályázatok, a Napi.hu információi szerint leghamarabb novemberben indulhatnak a kisebb cégek energiahatékonyságát segítő pályázatok.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára egy minapi konferencián úgy nyilatkozott, hogy az eredeti verzióval szemben kevesebb pályázat, de nagyobb értékben jelenik meg 2015-ben. Így 56 pályázatot, 917 milliárd forint értékben írnak ki idén a GINOP keretében.

Nem zökkenőmentes azonban a kiírás, ennek egyik oka, hogy a GINOP 2015. Évi Éves Fejlesztési Kerete (ÉFK) módosításának elfogadásáról a mai napig nincs döntés – tudatta a Napi.hu-val a Miniszterelnökség. Mivel nincs fejlesztési keret, ezért a Miniszterelnökség a 4. prioritással (energiahatékonyság) kapcsolatban sem tudott érdemi információval szolgálni, mint írták, “több olyan kérdés is felmerült, melynek további tisztázása szükséges”. Más forrásból származó információk szerint egyébként éppen a 4-es prioritás az, amelyik miatt csúszik a végleges fejlesztési keret elfogadása, így a pályázatok megjelenésére leghamarabb novemberben lehet számolni. Amennyiben ezt az időpontot sem sikerült tartani, akkor úgy várhatóan átcsúsznak a pályázatok a jövő évre.

A nagy érdeklődés miatt elképzelhető, hogy csak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program hasonló kiírásaival együtt jelenne meg a pályázat. Ez azért lehetne logikus megoldás, mert a GINOP 4-es prioritásába tartozó pályázat – amelyet eredetileg háromszor 6 milliárd értékben írtak voltak ki, ám információink szerint ezt háromszor 10 milliárd forintra emelték – iránt akkora lesz az érdeklődés, hogy a megemelt keretet is néhány nap alatt elkapkodnák, ám ha a KEHOP-os támogatásokkal együtt írnák ki, akkor eloszlana az érdeklődés, így pedig nem fordulhatna elő az a helyzet, ami nemrég a termelési kapacitásukat támogató pályázatoknál. Itt akkora volt a túljelentkezés, hogy jóval a tervezett előtt le kellett zárni a lehetőséget.

Csak a sikeresek reménykedjenek?
Vége lesz a pénzosztásnak az uniós pályázatoknál, sőt, annak a cégnek, amelynek nincsenek szép üzleti eredményei az elmúlt évekből, szinte lehetetlen lesz forráshoz jutnia – hangzott el korábban egy szakmai konferencián. Az eseményen Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy annak a cégnek, amelynek nincs “robusztus növekedése” az elmúlt évekből, annak nem lesz könnyű nyernie. Sőt, annak a cégnek a minimumfeltételeket is nehéz lesz teljesítenie. Aki nyerni akar, vállalnia kell valamilyen pluszt: vagy át kell vinnie a szabad vállalkozási zónába a tevékenységét, vagy létszámnövekedést kell vállalnia, vagy barna mezős iparterületen kell megvalósítania a beruházást, mivel a zöldmezős beruházás nulla pontot kap az elbírálásban. Nem mindenki fog tehát nyerni, mert ha mindenkit támogatunk, akkor senkit sem támogatunk – fogalmazott az NGM államtitkára. Arra készülünk, hogy minden egyes forinttal úgy kell bánni, mintha utoljára lenne ilyen lehetőség – mondta Glattfelder, aki szerint az elmúlt időszakban számos értelmetlen beruházás történt, ilyen volt például a kutyakozmetika-fejlesztés, vagy az elhíresült 40 centiméteres kilátó.
(NAPI.HU)