Elindult az nhp+

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 milliárd forintos keretösszeggel elindítja a növekedési hitelprogram plusz (nhp+) konstrukciót, amellyel a jegybank célja az nhp-ból eddig kimaradt mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutási lehetőségeinek javítása.

Matolcsy György, az MNB elnöke február 18-án jelentette be, hogy a jegybank új, célzott monetáris lazító eszközt vezet be az nhp+-szal a kis- és középvállatok (kkv) hitelezésének támogatására.

Az nhp+ keretében csak új hitel nyújtható, meglévők kiváltására nincs lehetőség.

A konstrukció a beruházások finanszírozását helyezi előtérbe, így az egy kkv-nak nyújtott hitelek minimum 70 százalékának új beruházási hitelnek (ideértve a pénzügyi lízinget is) kell lennie, a forgóeszköz-jellegű finanszírozás a kkv-nak nyújtott hitelek legfeljebb 30 százalékát teheti ki.

Az új konstrukcióban a legalacsonyabb hitelösszeg 1 millió, míg a maximális hitelösszeg 500 millió forint lehet.

Az nhp+ 500 milliárd forintos keretösszege erejéig a hitelintézetek által a jegybanktól igénybe vehető 0 százalékos refinanszírozási hitelek az nhp-hoz hasonlóan kkv-k hitelezésére fordíthatók, maximum 2,5 százalékos kamatláb felszámítása mellett.

A jegybank a bankokkal egyeztetve alakította ki a konstrukció részletes feltételeit; az erről szóló tájékoztató az MNB honlapján érhető el.

A hosszú távú, fenntartható gazdasági növekedéshez szükséges tartós hitelezési fordulat elérése érdekében indította el az MNB “az nhp-val számos feltétel tekintetében megegyező, de attól különálló” nhp+ konstrukciót. Jelenleg számos hitelképes kkv nem jut finanszírozáshoz az nhp keretében, az nhp-n kívül pedig még a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben is csak rövid futamidőn, indokolatlanul magas kamatok mellett kap hitelt.

Az MNB a kkv hitelpiac ezen “torzulásának” csökkentését szeretne elérni a vállalkozások még szélesebb körének hitelhez jutási lehetőségeinek elősegítésével.