FEBRUÁR ELEJÉN ISMÉT BŐVÜL A CSOK

A kormány február elején adja ki a két új rendeletet, amely összefoglalja majd az otthonteremtési program szabályait. Az egyik rendelet szól majd a használt lakáshoz jutásról, a másik pedig az új lakáshoz jutás feltételeiről.

Lázár János megerősítette: 
– a kormány eltörli a 30 millió forintos ingatlanérték-határt és a tulajdoni korlátot a családi otthonteremtési kedvezmény esetében.
– azok a “bürokratikus szabályok” is megszüntethetők, amelyek a korábban tulajdonolt ingatlan eladásából származó vételár felhasználását írják elő.
új ház építése esetén az összkomfort meghatározásánál könnyítés:  ahol nincs ivóvízvezeték, ott az iható víz elérése lesz a kritérium, ahol pedig nincs szennyvízvezeték, ott az építési szabályokban korábban engedélyezett megoldások tovább élhetnek.
– a csokon keresztül a nagyvárosokban a tetőtér beépítéseket, valamint külterületeken új tanyák építését is támogatni fogja.
– belterületi zártkertekben is lehet majd építkezni támogatással
– a közfoglalkoztatottaknak arra lesz lehetőségük, hogy használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a csokot.

Közölte továbbá: az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett. A kormány célja – mondta – a bürokráciacsökkentés és az egységes településkép. Az otthonteremtési programmal kapcsolatban Lázár János hangsúlyozta: az elsődleges cél családpolitikai, a másodlagos pedig a gazdasági növekedés, vagyis nem egy szociálpolitikai akcióról van szó. A kormány megtárgyalta a Nemzeti Otthonteremtési Közösség intézményének tervezett bevezetését is, hogy a lakásmegtakarítással rendelkezők mihamarabb lakáshoz juthassanak – közölte a tárcavezető.

A csok és a kamattámogatott hitel a Budapest Bankon kívül az FHB Banknál, az OTP Banknál, az MKB Banknál, az Erste Banknál, a K&H Banknál, valamint a takarékszövetkezeteknél igényelhető egyelőre.

 

(csalad.hu)