Fontos határidő ma! Kamarai hozzájárulás megfizetése

Érdemes még ma rendezni az ötezer forintos kamarai díjakat, egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tényleges végrehajtási eljárásban szedi be az összeg dupláját – hívja fel a hazai társaságok figyelmét a Mazars és ügyvédi irodája a Marcalliance. A 2016. március 31-ig kiegyenlítetlen kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, így azt mérlegelés nélkül, adók módjára hajtja be NAV. 

Érdemes a határidőt betartani, hiszen tényleges végrehajtás indul a nemfizetők ellen és a NAV a tartozáson felül további ötezer forintos végrehajtási díjat is felszámít majd.

Kibúvó sincs, hiszen az adóhatóság a kamarák által átadott tartozások jogosságát nem mérlegelheti, ráadásul a végrehajtás megindításának ténye a cégnyilvántartásba is bekerül, ami további kellemetlenségeket okozhat – foglalta össze Borsy János a  Borsy Ügyvédi iroda (a Marcalliance tagja) cégjogi szakjogásza.

Az Országgyűlés 2011-ben fogadta el a  kötelező kamarai regisztrációs díjról szóló szabályt. Ez alapján a cégeknek

  • kamarai nyilvántartásba vételüket kell kérni,
  • a kamarai közfeladatok ellátásához évente ötezer forint kamarai hozzájárulást kell fizetni (a hozzájárulás összege önkéntes kamarai tagok esetén levonható a tagdíjból),
  • a kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.

A kamarai tagság továbbra is önkéntes, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá. A törvény hatálybalépését követően létrejövő egyéni és társas vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 napon belül kötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni és kamarai hozzájárulásukat megfizetni.

 

(napi.hu)