Kockázati tőkeprogramon keresztül akár 220 milliót is kaphat egy kkv!

Az eddigi 200 ezer euróval szemben mostantól akár 750 ezer euróra (közel 220 millió forintra) is emelkedhet az uniós forrásból kkv-k számára kockázati tőkeprogramot kezelő Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) befektetéseinek egyedi értékhatára, miután erre Magyarország az Európai Bizottságtól egyedi engedélyt kapott.
A magyar állam száz százalékos tulajdonában álló Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy a 14 milliárd forintos uniós kerettel (85 százalékban közösségi, 15 százalékban hazai támogatással) rendelkező SZTA forrásait kockázati tőkeprogramon keresztül a kkv-k finanszírozására fordítsa.
Elsőként Magyarországon indult el ilyen program az EU-n belül, illetve elsőként kapott arra lehetőséget, hogy a 200 ezer eurós (de minimis szerinti) értékhatáron túl jóval nagyobb, 750 ezer eurós tőkebevonást hajtson végre az SZTA egy adott befektetésekre vonatkozóan.
Az SZTA a Brüsszeltől kapott felhatalmazás alapján három új tőkebefektetési konstrukciót hirdet meg. A visszatérítendő tőkeforráshoz a már legalább két éve működő, legfeljebb kétmilliárd forintos árbevételű kkv-k juthatnak hozzá.
Kérdésre Csuhaj V. Imre az SZTA elnök-vezérigazgatója elmondta: az SZTA 14 milliárd forintos (a hét magyarországi régió egyenként 2-2 milliárdot kap) keretéből eddig 1,2-1,3 milliárdot helyeztek ki 17 realizált befektetés révén. A befektetési döntéssel elkötelezett keret pedig 3,6 milliárdot tesz ki. Tervek szerint a kihelyezett állomány értéke az év végére 4 milliárd fölé emelkedik. A forrás 2015 végéig hívható le, addig a tervek szerint mintegy 100 kkv-ban szerezne részesedést az SZTA.
(VG)