Még egy hétig kérhető a munkáltatótól az adómegállapítás!!!

Legkésőbb február 2-ig nyilatkozhatnak a munkavállalók arról, kérik-e munkáltatójukat a személyjövedelemadó-bevallás elkészítésére, azaz a munkáltatói adómegállapításra. Ezt a lehetőséget azok használhatják ki, akik jellemzően egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet.

Tavaly csaknem 870 ezer adózó szja-bevallását a munkáltatója készítette el. Évről évre egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, amelyet idén február 2-áig választhatnak az alkalmazottak. Ha a munkáltató nem vállalja ezt az adminisztrációt, lehetőség van az egyszerűsített bevallásra, amely a NAV közreműködésével készül, és ugyancsak egy nyilatkozat kitöltésével letudható az elmúlt évi kereset adójának bevallása. A NAV segítsége február 16-ig kérhető. A munkáltatót a 14NY29-es, a NAV-ot a 1453NY jelű nyilatkozatban kérhetik az adózók az szja-bevallás elkészítésére.

Bármely bevallási módot választják is az adózók, mindenképpen meg kell kapniuk a kifizetők igazolását (14M30) február 2-áig a tavalyi jövedelemről és az év közben levont adóelőlegről. Ez az igazolás tartalmazza ugyanis az szja-bevallás alapinformációit. Az igazoláson szerepel az is, ha valaki a NAV közreműködését kérheti az egyszerűsített bevallás elkészítésében.

A munkáltatói adómegállapításról az adózók április 30-áig igazolást kapnak és ezután nincs egyéb teendőjük a bevallással.

A NAV honlapján és ügyfélszolgálatain elérhetők az szja-bevalláshoz szükséges nyomtatványok. www.nav.gov.hu

A személyijövedelemadó-bevallás legfontosabb határidői

határidő

bevalláshoz kapcsolódó teendő

február 2.

Munkavállalói nyilatkozat a munkáltatói adó-megállapítási igényről

A kifizetők a 14M30-as nyomtatványon igazolják a tavalyi jövedelmet a munkavállalók részére

február 16.

Az egyszerűsített – az adóhivatal közreműködésével készülő – bevallás választásáról szóló nyilatkozat beküldése a NAV-hoz

február 25.

Egyéni vállalkozók, áfafizetésre kötelezett őstermelők és magánszemélyek szja-bevallása

április 30.

A munkáltatói adómegállapításról szóló igazolás kiadása a munkavállalók részére

május 20.

a  1453, a 1453E, a 1453ADÓNYILATKOZAT, a 14M29 (munkáltatói adó-megállapítás) jelű bevallás beküldése, rendelkezés az 1+1 százalékról

(NAV)