Megnövelték a vállalkozásoknak szánt éves támogatási keretet!

Elfogadta a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Éves Fejlesztési Keretének (ÉFK) módosítását. Ennek következtében 74 milliárd forinttal emelkedett a keretösszeg , és így a teljes 2700 milliárd forintos GINOP keret egyharmada, több mint 900 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érhető el és pályázható 2015. december 31-ig – tájékoztatta Rákossy Balázs az MTI-t közleményben.

Az új keret alapján az őszi-téli periódus intenzív lesz, mintegy 30 pályázati felhívás jelenik meg közel 400 milliárd forint értékben még a GINOP-ban.

Változások:

1. a tervezettnél korábban jelennek meg a kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I)  típusú felhívások, amelyek nagyban segítik a jövő évi uniós források kifizetésének felgyorsítását.
2. mikro-, kis-és középvállalkozásoknak (kkv) szóló, termelési kapacitásbővítő típusú felhívások kerete 34 milliárd forintra emelkedik. Ez biztosítja, hogy minden, formailag és tartalmilag megfelelő projektnek megítélhető legyen a támogatás.
3. A jelenleg futó kkv-k kapacitásbővítő beruházásainak támogatására irányuló felhívásnál 20-ról 40 milliárd forintra emelkedik a keret. A növekmény elsősorban a Szabad Vállalkozási Zónákban lesz felhasználható a tájékoztatás szerint.
4. A pénzügyi eszközökkel kapcsolatos uniós szabályozási késedelem miatt az idén csak a pénzügyi közvetítők kiválasztásával kapcsolatos felhívások tudnak megjelenni, a kombinált termékek (hitel+támogatás típusú) csak 2016-ban.

A módosítással a tervezett 68 helyett 52 felhívással számolhatunk, ezek keretösszege azonban 74 milliárd forinttal megnő: 828,04 milliárd forint helyett 902,48 milliárd forint lesz.