Mennyi pénz kell az ingyenpénzhez?

Az új CSOK konstrukció iránt jelenleg nagyon alacsony az igény. Ennek oka, hogy egyelőre nincs mire igényelni a csokot, becslések szerint mindössze 6 ezer értékesítésre váró lakás van ma az országban, a lakásépítés felpörgése az év második felében, de inkább 2017- 2018-ban várható. 

Az új támogatási konstrukcióból még nem folyósítottak egyetlen ügyfélnek sem, a fizetési ütemezés ezt nem indokolta. Az érdeklődés azonban rohamosan növekszik, január óta országszerte 14 ezer ügyfél kereste fel a fiókokat csok miatt. A legtöbb érdeklődőt az észak-magyarországi régióban, a legkevesebbet Budapesten regisztrálták.

Sokat kell előre fizetni az ingyenmilliókhoz

A két új csok rendeletben foglalt változások közül az egyik leglényegesebb, hogy immár folyamatban lévő lakásprojektekre is kérhető a támogatás. Ugyanakkor bár az igénylés a projekt bármelyik fázisában benyújtható, a szerződés megkötésére leghamarabb 70 százalékos készültségnél kerülhet sor,  azaz a kérelmezőnek jelentős önerőre van szüksége, ha a beruházó nem finanszírozza előre a projektet.

Jelentős szigorítás, hogy csak a 2015. január 1- után kiállított számlák áfatartalmát lehet visszaigényelni azoknál az épületeknél, amelyeknek nincs meg a használatbavételi engedélye.

Közmunkások a használt lakáshoz igényelhető támogatásokat kérhetik, ha rendelkeznek a legalább két éves biztosítotti jogviszonnyal.

Más a támogatás és más hitel

Fellazította a rendelet az összkomfortosság fogalmát, csatornázás helyett elegendő a derítő, vezetékes víz helyett pedig a fúrt kút. Zártkerti és külterületi telkeken épülő házakra is igényelhető a csok. Új lakásnak minősül a tetőtér-beépítés  és az emeletráépítés, ha külön albetétként, az ingatlannyilvántartásban új ingatlanként szerepel.

Ugyanakkor kiderült, a majdani forgalmi értéküknél nagyobb beruházást igénylő építkezések építtetői inkább csak a vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak, a 3 százalékos hitel elbírálásánál konzervatív hitelezési politikát követ a bank, a finanszírozást a hitelbiztosítéki érték nagysága alapján fogja megszabni.

Szigorítás a bevállalt, de meg nem születő gyerekeknél

A bevállalt, de nem megszülető gyerekekkel kapcsolatos adminisztrációt is szigorította a rendelet. Alaphelyzetben mindenképpen vissza kell fizetni a támogatást. Ha meghal az egyik házastárs vagy kiderül, hogy meddő, akkor a kormányhivatal tartja fenn a jogot a méltányosság mérlegelésére. Visszafizetésnél a büntető kamat mértéke a jegybanki alapkamat ötszöröse.

Az önerős lakásépítések viszik majd az idei piacot

Ha a csok-igénylő hitelt is felvenne, de hitelképtelennek bizonyul, akkor ebben az eljárásban a támogatástól is elesik, a jelentős forráshiány miatt ugyanis nem tudja megvalósítani az eredeti célt, csak ha bizonyítja a megfelelő önerő meglétét. Ekkor még lehet esélye a tárgyalásra – mondta Kormos Zoltán. A program indulása óta a kérelmezett csok kezdeményezések feléhez általában hitel is kapcsolódik.

Hitelnél más elbírálás alá esnek a meglévő és a vállalt gyerekek

A bevállalt gyerekre felvett támogatást a bank nem számítja be az önerőbe, ilyenkor előtérbe kerül a konzervatívabb értékelés. Más a kincstár és más a bank kockázatvállalása, a  likvid lakáspiacú térségekben a támogatás mértéke a jogszabályi plafonhoz közelít majd, a hitelt azonban a bank konzervatívan fogja kezeli.

A megjelent jogszabály egyetlen gyengéje a nyilvánvalóan teljesíthetetlen vállalással kapcsolatos. Ezeket a banknak el kell utasítani, de ehhez a jogszabály nem ad mérlegelési szempontrendszert. A pénzintézetek felelőssége e téren is nagyon nagy az új támogatási rendszerben – hangsúlyozta Kormos.

Az új csok rendelet ugyan nem tér ki az energetikai előírásokra, hitelezésnél azonban itt is előtérbe kerül a hitelbiztosítéki érték, a részletes építési tervdokumentáció iránymutató az ingatlan majdani forgalmi értékére nézve.

(napi.hu)