Mindent a KATA-ról. – Kinek,hogyan, mikor?

A kisadozó vállalkozások tételes adója (továbbiakban KATA) január 1-jével lépett hatályba. Erre az adózási formára év közben is áttérhet az adózó. Hírlevelünkből megtudhatja, Ön áttérhet-e a KATA-ra, megéri-e áttérnie, és ha igen, hogyan teheti ezt meg!

Ki lehet KATA adóalany?

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal január 8-ai közleménye szerint a KATA adóalanya lehet egy egyéni vállalkozó, egy egyéni cég, betéti társaság vagy közkereseti társaság. (Utóbbi kettőre csak akkor érvényes a rendelkezés, ha kizárólag magánszemély taggal rendelkeznek.) Az elmúlt két évben törölt vagy felfüggesztett adószámú vállalkozás nem lehet KATA adóalany. A törvény a decemberi bejelentkezési körből kizárta azokat, akik biztosítási ügynöki, brókeri, biztosítás, nyugdíjalap egyéb kiegészítő vagy ingatlan bérbeadási tevékenységből bevételt szereztek. Most viszont már ők is átállhatnak a KATA-ra, ha idén ilyen besorolású bevételt még nem szereztek.

Mi a bejelentés módja és mikor teheti meg?

A már működő adózók évközben akkor térhetnek át a KATA-ra, ha az adóalany korábban nem választotta az átalányadózást vagy az EVA-t. A tevékenységet év közben kezdő vállalkozások bejelentésüket az állami adóhatósághoz való bejelentkezéssel egyidejűleg teljesíthetik.

A tevékenységüket év közben kezdők 2013-ban a nyilatkozat adatait elektronikus úton – az úgynevezett egyablakos rendszeren keresztül – nyújthatják be az állami adóhatóságnak.

A már működő vállalkozások közvetlenül az adóhatósághoz jelentkeznek be kitöltött adatlappal.

–          egyéni vállalkozásnak minősülő adózók (pl. ügyvédek) adatlapja: T101

–          működő, nyilvántartásban szereplő, egyéni vállalkozók adatlapja: T101E

–          már működő Kkt., Bt., adatlapja: T201T

Mennyit és hogyan kell fizetni?

Tételes adó: A kisadózó vállalkozásnak a főállású kisadózó után havi 50 000 Ft-ot, a nem főállású után pedig 25 000 Ft tételes adót kell fizetnie. Több kisadózó estén az adót külön-külön kell kifizetni. Fontos, hogyha a kisadózó a hónap bármely napján főállásúnak minősül, az adó 50 000 Ft.

Százalékos adó: Ha az év minden hónapjában kötelező tételes adót fizetnünk, akkor éves bevételünk 6 millió Ft feletti része után kötelesek vagyunk 40%-os adót fizetni. Ha nem kell minden hónapban fizetnünk, akkor, így számolhatjuk ki, mennyit kell fizetnünk:

adókötelezett hónapok x havi 500 000 Ft>bevétel

Tehát, ha ennek a szorzatnak az eredménye nagyobb, mint a bevétel összege, a felettes összegből kell 40%-ot adóként befizetnünk.

(Ha az adózó egy adóhónapban keresőképtelen, pl. táppénzen van, nem kell adót fizetni.)

Miért éri ez meg? Mi alól mentesül így az adózó?

A tételes adó megfizetése által a kisadózó vállalkozás mentesül:

–          a vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó,

–          társasági adó,

–          SZJA, járulékok, egészségügyi hozzájárulás,

–          szociális hozzájárulási adó,

–          szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése alól.