Mire érdemes pályázni?

A pályázó kis-és középvállalkozások (kkv) jutnak majd a legnagyobb eséllyel támogatáshoz a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban. Kevesebb operatív programmal, terjedelmesebb pályázati kiírásokkal, ugyanakkor kevesebb beadandó dokumentációval lehet számolni. Az esélyegyenlőséget és az átláthatóságot segíti, hogy minden év végén meghatározzák majd a következő évi kereteket, a pályázatok benyújtását megelőzően pedig már 30 nappal ismertek lesznek a konkrét feltételek.

Kifejezetten növeli a pályázati támogatás elnyerésének esélyét, ha a benyújtott pályázat a tervezett alapfejlesztésen túl egyéb komponenseket, leginkább munkahelyteremtést, energiahatékonyságot növelést vagy K+F tevékenységet is tartalmaz majd. Emiatt a pályázati kiírások ugyan terjedelmesebbek lesznek, de kevesebb dokumentumot kell majd a vállalkozásoknak beadniuk. Ez kisebb adminisztrációs terhet jelent majd a cégeknek, és várhatóan egyszerűbbé és átláthatóbbá válik a pályázati rendszer, ugyanakkor a projektek előkészítése vélhetően hosszabb időt fog igénybe venni.  Így érdemes a felkészülést minél előbb elkezdeni!!!

Az új költségvetési periódusban számos változással számolni kell az előző ciklushoz képest:
1. Az eddig jellemző vissza nem térítendő támogatások helyett az új uniós előírás szerint minden odaítélt pályázati támogatásnak bizonyos arányban tartalmaznia kell visszatérítendő juttatást is.
2. A célok általánosabb megfogalmazása miatt az operatív programok koncentráltabbak lesznek, számuk a korábbi 15-ről 8-ra csökken. Ez egyben azt is jelenti, hogy több fejlesztési prioritást is átfogó pályázati forrás bevonására is lehetőség nyílik.
3. Minden év októberében nyilvánosságra kerülnek a következő évi pályázatok keretösszegei, az aktuális pályázatok pontos, végleges feltételei pedig harminc nappal a pályázatok benyújtásának kezdete előtt ismertek lesznek

A szeptember 11-én aláírt Partnerségi Megállapodás eredményeként a következő hét évben a Magyarország számára lehívható támogatás mintegy 8 000 milliárd forint lesz, amelynek 60 százaléka gazdaságfejlesztésre fordítható, míg az előző ciklusban erre a célra csupán a keret 16 százaléka jutott. Az új uniós periódusban tehát az egyik súlypont a kkv-k fejlesztése, ezen belül is a munkahelyteremtés, a megújuló energiaforrások használata és a kutatás-fejlesztés támogatása kerül a központba, de a közcélú fejlesztések is nagy hangsúlyt fognak kapni, hiszen a források közel 40 százalékát lehet majd ilyen célra felhasználni.

(  Pr7/MTI)