Több mint 4000 milliárd forint közvetlen gazdaságfejlesztésre!!!

Az Európai Bizottság elfogadta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felügyelete alá tartozó mindhárom operatív programot, ezzel megnyílt az út minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő és fejlesztési programjának végrehajtására.

A mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, a helyi gazdaságfejlesztés és foglalkoztatás bővítése, és ennek révén a teljes foglalkoztatottság elérése, az újraiparosítás támogatása az uniós források célzott, átgondolt felhasználásával valósulhat meg.

Az első pályázati kiírások várhatóan tavasszal jelenhetnek meg.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP): 2733 milliárd forintos keret. A program célja a hozzáadott érték növekedése, a foglalkoztatás bővítése, az új vállalkozások számának növelése. A program végrehajtásától a kormány többek között azt várja, hogy 135 ezer főre növekedjen a 25 év alattiak részvétele az ifjúsági munkaerőpiaci programokban, a tovább- illetve szakképzési programokban pedig a résztvevők száma 450 ezerre emelkedjen. A mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV) által lebonyolított külkereskedelmi termékforgalom értékének mintegy 6400 milliárd forintról legalább 8300 milliárdra kell emelkednie. Cél, hogy közel 10 ezer termelési ágazatban tevékenykedő KKV jusson vissza nem térítendő támogatáshoz, illetve 3400-ról 22,5 ezerre kell, hogy növekedjen a kedvezményes pénzügyi eszközökkel támogatott számuk.

A TOP az EU besorolás szerint „kevésbé fejlett régiókra”, vagyis az ország Budapesten és Pest megyén kívüli területére (18 megye) vonatkozik. A programnak várható hatásai között szerepel, hogy közel 700 ezer ember részesül a városrehabilitáció előnyeiből a kedvezőtlen helyzetű térségekben, valamint majd 18 ezer új bölcsődei, óvodai és családi napközi férőhely lesz elérhető a gyermekjóléti intézményekben. Pozitív várakozás, hogy évente egy millióval nő a támogatott kulturális és természeti örökségi helyszínekre tett látogatások száma, és több mint 2000 hektár iparterületet, ipari parkot fejlesztenek. A célok megvalósítására 1231 milliárd forint áll rendelkezésre az új uniós ciklusban.

A VEKOP elsődleges célja a Közép-magyarországi régió (EU besorolás szerint fejlett régió) versenyképességének javítása, térségei és települései gazdaságfejlesztési elképzeléseinek támogatása. 288 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. A program várható hatásai között szerepel, hogy 4500 bölcsődei, óvodai és családi napközi férőhely létesül, illetve kap továbbfejlesztési lehetőséget, és több mint 25 ezer munkavállaló vehet részt majd képzési programban.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)