ÚJ REGIONÁLIS TÉRKÉP A TÁMOGATÁSOK INTENZITÁSÁBAN A 2014-2020. PÁLYÁZATI CIKLUSBAN!

Új regionális térkép alapján igényelhetnek fejlesztési támogatásokat a magyar vállalatok július elsejétől. Brüsszel ebben az évben fogadta el a bizottsági iránymutatás alapján készített javaslatot, így az új szabályok 2014. július 1-ével lépnek hatályba. Ettől az időponttól kezdve a vállalkozások már az új feltételek mellett igényelhetnek fejlesztési adókedvezményt, illetve támogatást beruházásaikhoz. regionális fejlesztési térkép

A legjelentősebb a változás a Közép-Magyarország régióban, ahol a korábbi 30 százalék – Budapest esetén 10 százalék – helyett, néhány kivétellel az általános intenzitási kulcs 0 százalékra csökken. A kivételek közé tartozik többek között Cegléd, Érd, Gödöllő, Kiskunlacháza, Maglód, Szigetszentmiklós, Pécel, Ráckeve, Vác, Vecsés 35 százalékos támogatási intenzitással, illetve Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Solymár 20 százalékos támogatási intenzitással. A fejlesztési térkép módosításának következményeként több olyan Pest megyei település is kiesik a támogatási körből, amelyek jelenleg kifejezetten kedveltek, így például Budaörs, Biatorbágy, Dunakeszi, Göd, Mogyoród, Szentendre, Törökbálint.

A fejlesztési támogatások arányának alakulása az egyes régiókban

Régió A kedvezmény mértéke 2014. jún. 30-ig A kedvezmény mértéke 2014. júl. 1-től
Közép-Magyarország 30% 0%
Budapest 10% 0%
Közép-Dunántúl 40% 35%
Nyugat-Dunántúl 30% 25%
Észak- Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl 50% 50%

 

A kis- és középvállalkozások által megvalósított beruházásokat továbbra is külön ösztönzi a program

A támogatási mértékek kisvállalatok esetén 20, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhetők. További könnyítést jelenthet a módosító tervezet szerint a kis- és középvállalkozások számára, hogy az 500 millió forintot meghaladó beruházások esetén a kisvállalkozások számára a korábbi 20 fővel szemben elég 10, míg a középvállalkozásoknak a korábbi 50 helyett 25 fővel növelni a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát.

Nagyberuházások, mezőgazdaság támogatása – speciális szabályozással

Az 50 millió eurós értéket meghaladó nagyberuházás esetén csak csökkentett mértékben vehető igénybe támogatás, az 50 millió euró feletti részre a fenti támogatási intenzitások 50 százaléka, míg a 100 millió euró feletti rész 34 százaléka a maximális arány. „Fontos kiemelni, hogy az újonnan benyújtott javaslat szerint a nagyvállalkozások a Közép-Magyarország régió támogatott területein is csak úgynevezett új gazdasági tevékenységet eredményező induló beruházáshoz, továbbá meglévő létesítmény termékkínálatának kibővítését eredményező beruházáshoz kapcsolódóan vehetnek majd igénybe fejlesztési adókedvezményt” – mondta Hegedüs Sándor.

Mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását célzó beruházások esetén, a jelenlegi szabályok szerint 12 millió eurót meghaladó állami támogatás, illetve 25 millió eurót meghaladó elszámolható beruházási költség felett csak a Bizottság egyedi jóváhagyása alapján adható továbbra is támogatás.

A támogatási program alapvető célja az Európai Unión belüli egyenlőtlenségek csökkentése, a hátrányos helyzetű térségek fejlődésének elősegítésével. Azok a régiók, ahol az egy főre jutó GDP nem haladja meg az Európai Uniós átlag 75 százalékát, kiemelten jogosultak támogatásra. Ezeken a területeken él Magyarország lakosságának több mint kétharmada, ez az oka annak, hogy Észak-Magyarország, az Alföld, illetve Dél-Dunántúl esetén maradt a kiemelten magas, 50 százalékos mértékű támogathatóság.