UNIÓS FORRÁSOK!

A kormány eddig 8 programot véglegesített, a partnerségi megállapodásra Brüsszelből megérkezett első észrevételek pedig egyes operatív programoknál további módosításokat tesznek indokolttá. A helyettes államtitkár szerint az új Európai Bizottság elsők között tudja majd a magyar programokat véglegesíteni, ami azt jelenti, hogy az idén október közepén mind a 10 operatív programban megkezdődhetnek a pályázati kiírások.

Az új pályázati kiírások:
-eddigieknél komplexebbek lesznek
-kiemelt támogatást tesznek lehetővé az előre kijelölt ágazatokban: autóipari beszállítók,  IT-szektor, egészségügyi ágazat
-Széchenyi 2020 pályázatokra csak elektronikusan lehet pályázni, s az állami adatbázisban rendelkezésre álló adatokat az intézményrendszer kéri majd le
-A tervek szerint bizonyos pénzösszeg alatt un. „automatikus pályázatok” lesznek, ahol csak normatív feltételekhez kötnék a pályázati pénz elnyerését.

Már most érdemes készülni az uniós pályázatokra!

Hazánk számára az új időszakban a fő irányt a gazdaságfejlesztés jelenti. A tervek szerint az elérhető összes forrás mintegy 60 százalékát erre fordítjuk majd, amely nagyrészt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében lesz felhasználható.

Jóval több pénz jut a kutatás-fejlesztésre és a pénzügyi eszközökre. Tovább erősödnek a kombinált támogatások, amelyek a visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatások együttes alkalmazását jelentik.

A TOP területén lesznek talán a legnagyobb változások: saját forráskeretekkel rendelkeznek ugyanis a megyék, a megyei jogú városok és a járások, amelyek céljaikat az úgynevezett Integrált Területi Beruházások (angolul: ITI) keretében valósíthatják meg. Új uniós támogatási eszközként jelenik meg az úgynevezett CLLD (community-led local development); ennek keretében helyi közösségek maguk határozhatják meg, hogy az erre kapott forrásból milyen helyi fejlesztéseket támogatnak.

 

Szigorú elszámolás az uniós pénzekkel!pénzérmék_pixabay

Nagyon szigorúan fogják figyelni, hogy ne tűnhessenek el az uniós pénzek, azok ne kerülhessenek ellenőrizhetetlen tulajdonú, offshore cégekbe. – ha így lenne, a nemzeti költségvetésből kellene visszafizetni a Bizottságtól érkezett forrásokat. Sokkal erősebb eredmény elvárást fogalmaz meg az Unió a korábbi időszakhoz képest.  A teljesítmény keret bevezetésével ehhez pénzügyi szankciók is megjelentek, vagyis, ha a pályázati vállalások nem megfelelően teljesülnek, akkor 2018-ban a források 8 százaléka automatikusan elvonásra kerül. Nem a pályázók bevallása alapján történik majd az ellenőrzés, hanem egy objektív indikátor rendszer szerint, amelynek kidolgozása most folyik.